Kopfbereich

Direkt zum Inhalt Direkt zur Navigation

Inhalt

Tušonkė pagal Robkę Spausdinti Siųsti el.paštu
Ketvirtadienis, 22 kovo 2007

(vienas iš gerųjų jos receptų)
Taigi, norėdami išsivirti skanių ir valgomų konservų turėtumėte visų pirma nusipirkti padorios mėsos. Pigiausia žinoma yra kiauliena, tad pasirinkę padoriai atrodančius kiaulienos kumpius (galima pamaišyti ir su kita – tarkim geresne mėsyte) juos tempiate namo arba ten kur žada vykti gana ilgas, truputi varginantis bet smagus konservų virimo procesas.

Namie (arba kitoje individualaus ar viešojo maitinimo įstaigoje) mėsą gražiai nuplaunate bei nupjaustote nereikalingas dalis, tokias kaip kaulai ir panašiai. Tuomet sėdate prie stalo ir kantriai (kad ir taip kaip Marytė Melnikaitė) pjaustote mėsą mažais gabalėliais. Jų dydis turėtų būti daugmaž vienodas (idealiausia ~ 3x2 cm – tada gabaliukai gana greitai išverda). Supjaustytą mėsa dedate į puodus ir užpilate augaliniu aliejumi taip, kad visa mėsa būtų apsemta. Nepamirškite įdėti druskos. Jos reikia negailėti! Konservai turi būti sūrūs! Druska saugos, kad konservai nesugestų – tačiau apie ją reikia nepamiršti žygyje verdant košę (visų pirma sudėkite į košę konservus ir tik tuomet paragavę  berkite druską – bo priešinga seka papraščiausiai galite košę persūdyti).
Taigi, mėsa puode, užpilta aliejumi ir užkaista. Ugnis turi būti nedidelė – aliejus neturi užvirti! Šio metodo esmė yra ta, kad vanduo užverda greičiau ir papraščiausiai iš mėsos išgaruoja (mat kaip iš bendrojo išsilavinimo žinome – aliejaus virimo temperatūra kur kas aukštesnė nei vandens).  Kad visa mėsa virtu vienodai puodą reikia nuolat pamaišyti. Ir kuo toliau tuo maišyti reikia dažniau, mat mėsa sausėja ir turi tendenciją kibti prie dugno...
Kad pačioje pradžioje aliejus nesitaškytų po visą virtuvę (verdantis vanduo kyla į viršų ir sprogsta nedideliais burbuliukais) reikia virti ant silpnos ugnies arba užpildyti tik pusę puodo.
Proceso eigoje aliejus pasidaro baltas – matinis, o kylantys burbuliukai dideli. Kuomet aliejus vėl tampa skaidriu, burbuliukai tampa mažučiai, kai kurie mėsos gabaliukai pradeda byrėti, o apatiniai stipriai kepti tai reiškia kad mėsa jau išvirė.
Mėsa atšaldome, nusunkiame aliejų (tam labai gerai dideli kiaurasamčiai, mat aliejus turi maksimaliai nuvarvėti) ir jau galime pakuoti.
Pakavimui baisiai tinka plastmasiniai indeliai nuo majonezo. Į juos vidutiniškai telpa apie 400 g. gryno produkto, o tai dažniausiai yra viena porcija. Pakuoti taip pat galima į tetrapakus (labai gerai kurie yra su folija viduje, tokie kaip šaltalankių sulčių pakeliai ir kt). Tik atkreipkite dėmesį, kad į tetrapaką su užsukamu dangteliu nuo sulčių mėsą jūs pakuosite kaip daug valandų! ;]

Užpakuotus tetrapakus rekomenduojama užsiūti (tiesa verdant mėsa minėtu receptu, ji būna sausa, tad siuvimo gal ir nereikia), ir užklijuoti lipnia juosta,
Preliminarnai iš vieno kilogramo mėsos išeina apie 700 g. konservų. Jei skaičiuosime grubiai, mėsos reikia pirkti maždaug 1/3 daugiau nei norite gauti galutinio produkto...

Nepamirškite virimo pabaigoje mėsą pagardinti prieskoniai, tai konservam suteikia daug žavesio!
Skanaus!

Pagarbiai
PB

P.S. Už receptą dėkokite Robkei.

Mesa turi buti praktiskai be lasiniu, nes taip verdant is ju jokio tolko. Gabaliukai gal mazesni buvo, kiek pamenu taip mazdaug 1x1x1cm darem. Aliejus vistiek uzvirs, tik pradzioj reikia ne taip stipriai, nes labai burbuliuos ir gali isburbuliuoti i virtuve :-)
Del mesos tai is kilo mesos iseina kazkur 500 gr, nu taip mazdaug 2 kartus sumazeja.
Sajanams turejom 12 kg mesos (jau be skuru ir t.t.) gavosi 16x380gr = 6,08 kg
Nuoroda i originala http://www.skitalets.ru/food/articles/lebedev/meat.htm ten biski daugiau darbo - verda taukuose, bet gal ir geriau kazkuo, o mums tinginiams ir aliejuj gerai.

Robke




Komentarų (2)
1. 2010-10-15 19:47
 
NORĖJAU PAKLAUSTI GAL ZINOT KAIP SU AUTOKLAVU DARYTI TUŠONKĘ? :sigh
 
sigitas
2. 2010-10-18 15:34
 
Turistines tušonkės esmė išgarinti vandenį, su autoklavu to nepasieksi, teks nešti ir vandenį.
 
Tušonkė

Parašykite komentarą
Jūsų vardas:
Komentaras:



Apsaugos nuo spamo kodas:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.3

Atnaujinta ( Penktadienis, 28 rugsėjo 2007 )
 
Kitas >